24 października 2015 r. weszła w życie, uchwalona w sierpniu 2015 r., nowelizacja ustawy o spółdzielniach socjalnych (Dz. U. z 2015 r., poz. 1567). Wprowadzone zmiany dotyczyły osób uprawnionych do założenia spółdzielni socjalnej oraz udzielania zamówień publicznych. Nowelizacja wprowadziła zmianę do art. 4, wskazującego osoby, które są uprawnione do założenia spółdzielni socjalnej. Czytaj dalej
5 spraw, które należy wziąć pod uwagę, zakładając spółdzielnię przy zaangażowaniu gminy
Coraz częściej założeniem spółdzielni socjalnej interesują się osoby prawne, w tym jednostki samorządu terytorialnego. Jakie sprawy warto rozważyć przy zakładaniu spółdzielni z zaangażowaniem gminy? Zachęcam do przyjrzenia się poniższej liście. Niektóre z tych zagadnień znajdą adekwatne zastosowanie również w przypadku spółdzielni socjalnej osób fizycznych, o ile taka spółdzielnia planuje ścisłą współpracę z gminą. Czytaj dalej
Porady prawne dla spółdzielni socjalnych – Członkostwo w spółdzielni socjalnej a status bezrobotnego
Kwestia statusu osoby bezrobotnej przy jednoczesnym członkostwie w spółdzielni socjalnej prowokuje wiele pytań i wątpliwości. Aby je wyjaśnić, trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników ważących na tym, czy spółdzielca może mieć status bezrobotnego, m.in. pełnienie funkcji w spółdzielni socjalnej, faktyczne wykonywanie działalności przez spółdzielnię socjalną oraz spełnianie przesłanek określonych w art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Czytaj dalej
6 wybranych źródeł finansowania spółdzielni socjalnych prowadzących działalność w obszarze turystyki
O źródłach finansowania spółdzielni socjalnych można przeczytać wiele. W tym artykule znajdziesz aktualne informacje przygotowane pod kątem spółdzielni socjalnych prowadzących działalność w obszarze turystyki. Jakie źródła finansowania warto rozważyć w ich przypadku? Czytaj dalej
Porady prawne dla spółdzielni socjalnych – kwestia podziału nadwyżki bilansowej
Najwięcej pytań, szczególnie w końcu okresu rozliczeniowego, wzbudza kwestia podziału nadwyżki bilansowej. Reguluje ją art. 10 ustawy z 27 kwietnia 2006 r. o spółdzielniach socjalnych (Dz. U. nr 94, poz. 651, z późn.zm.), który stanowi, że nadwyżka bilansowa podlega podziałowi na podstawie uchwały walnego zgromadzenia i jest przeznaczana na: 1) zwiększenie funduszu zasobowego – nie mniej niż 40%; 2) cele, o których mowa w art. 2 ust. 2 i 3 – nie mniej niż 40%; 3) fundusz inwestycyjny. Czytaj dalej
6 kluczowych pytań dotyczących lustracji
O lustracji można usłyszeć wiele skrajnych opinii. Niektórzy mówią, że to wyrzucanie pieniędzy w błoto (do tego jeszcze obowiązkowe). Inni podkreślają, że jest to jedyny wymóg, który trzyma zarządy spółdzielni w ryzach i pozwala rzetelnie weryfikować ich pracę. Niezależnie od tego, co myślisz na ten temat, zachęcam do zapoznania się z poniższymi pytaniami. Czytaj dalej
6 wniosków z historii Spółdzielni Socjalnej „Szansa i Wsparcie”
Słyszałeś/-aś o tej spółdzielni? Powstała w 2007 r., w najlepszym okresie zatrudniała 15 osób, miała ponad 250 tys. zł rocznego przychodu i kilkanaście tys. zł zysku. W 2011 r., nie mogąc samodzielnie kontynuować działalności, połączyła się z inną spółdzielnią. Jak do tego doszło i jakie wnioski wynikają z jej historii? Czytaj dalej
Pułapki cateringu spółdzielczego
Catering jest dość często wybieranym przez spółdzielnie socjalne pomysłem na biznes. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro jest na tego rodzaju usługi popyt. Jednak branża kryje w sobie wiele pułapek albo, inaczej mówiąc, istnieje szereg warunków, które trzeba spełnić, aby odnieść w niej sukces. Czytaj dalej
11 wskazówek przydatnych przy prowadzeniu spółdzielni gastronomicznej
Chciałbym podzielić się z Tobą kilkoma wskazówkami, które będą dla Ciebie przydatne podczas prowadzenia spółdzielni socjalnej o profilu gastronomicznym. Nie będzie to lista kompletna – skoncentruje się w niej na sprawach związanych z szeroko pojętym marketingiem. Czytaj dalej
Ankieta JAK-a
Proszę wymienić trzy najważniejsze czynniki, które przesądziły o tym, że Wasza spółdzielnia odniosła sukces w branży gastronomicznej i można ją stawiać za wzór innym podmiotom ekonomii społecznej. Czytaj dalej