Na początku lutego 2015 r. blisko pięćdziesiąt osób ze spółdzielni socjalnych działających w zakresie opieki nad dziećmi spotkało się w Warszawie, by rozmawiać o tym, jak organizować działalność przedszkoli i żłobków oraz klubików malucha. Czytaj dalej
Spółdzielnie dziecięcych uśmiechów
W Polsce nie brakuje wykwalifikowanej kadry zdolnej do pracy w żłobkach, przedszkolach i salach zabaw, czyli pedagogów i pedagożek. Od kilku lat niektóre z nich, bo są to głównie kobiety, wraz z innymi osobami chcącymi pracować na rzecz najmłodszych zakładają „tematyczne” spółdzielnie socjalne. W ten sposób tworzą miejsca do nauki, odpoczynku i kontaktów społecznych dla dzieci – oraz miejsca pracy dla siebie. Czytaj dalej
Spółdzielczość zamiast bezrobocia
Historia Spółdzielni Socjalnej „Stara Łubianka” pokazuje, że redukcje etatów w publicznych placówkach nie muszą koniecznie prowadzić do długotrwałego bezrobocia osób, które zostały pozbawione stałego zatrudnienia. Poprzez stworzenie spółdzielni w Starej Łubiance uratowano wiele miejsc pracy. Czytaj dalej
Smacznie, estetycznie i z zyskiem
Jak działać w gastronomii, by było smacznie, ładnie, a wynik finansowy był dodatni? Podstawą jest zadowolony klient. Jak sprawić, by nasi odbiorcy chcieli do nas wracać? Tego próbowaliśmy się nauczyć podczas I spotkania branżowego, zorganizowanego przez Ogólnopolski Związek Rewizyjny Spółdzielni Socjalnych. Czytaj dalej
Przez żołądek do sukcesu
Spółdzielnia socjalna może stanowić szansę na zmianę życia nie tylko dla osób bezrobotnych, ale i bezdomnych. Przekonują się o tym członkowie Spółdzielni Socjalnej „Kto rano wstaje”, która łączy biznes z misją społeczną. Czytaj dalej
Spółdzielnie gastronomiczne. Działalność z „nadwyżką”
Wiele spośród spółdzielni socjalnych to spółdzielnie gastronomiczne: restauracje, kawiarnie, różnego rodzaju wytwórnie żywności. Czasem powstają na gruncie dotychczasowego doświadczenia i miłości do kuchni swoich założycieli, a czasem zakładają je osoby w sektorze zupełnie nowe. Bo gastronomia nie zawsze jest celem samym w sobie. Czytaj dalej
Kooperatywa Izerska. Zanim założysz spółdzielnię
Kluczem do spółdzielczego sukcesu jest zgrany zespół, w którym wszyscy dobrze wiedzą, po co razem pracują i potrafią się dogadywać w dobrych i złych chwilach. Czytaj dalej
Dla dobra wspólnego
Wszystko rozpoczęło się w czerwcu 2008 r. w trakcie Gdańskiej Konferencji Ekonomii Społecznej. W przyjętym Manifeście Ekonomii Społecznej stwierdzono wówczas, iż konieczne jest stworzenie trwałego mechanizmu komunikacji i dialogu pomiędzy środowiskami decydentów (zarówno władz wykonawczych jak i ustawodawczych) i środowiskiem ekonomii społecznej. Propozycja zaowocowała dość szybko powołaniem przez Prezesa Rady Ministrów Zespołu ds. Rozwiązań Systemowych w Zakresie Ekonomii Społecznej, będącego próbą instytucjonalizacji dialogu obywatelskiego we wspomnianym obszarze. Czytaj dalej
Dobra robota
Słowo „instytucja” kojarzy się z czymś dużym, poważnym i mówiąc oględnie – nudnym. Efekt ten wzmacniają określenia w rodzaju „instytucja samorządowa” czy „finansowane ze środków Unii Europejskiej”. Dlatego spore zaskoczenie może wywołać fakt, że jedną z większych instytucji wspierających rozwój przedsiębiorczości społecznej w Polsce promuje wizerunek półnagiego, wytatuowanego młodzieńca. O co tutaj chodzi? Czytaj dalej
Spółdzielcza sztafeta
Spółdzielczość socjalna jest coraz popularniejszym pomysłem na tworzenie miejsc pracy, a jednocześnie zacieśnianie więzi społecznych. Do jej zalet dali się przekonać m.in. założyciele spółdzielni ESTRO z Dębicy, dla których ważną inspiracją i wsparciem na początku drogi była wałbrzyska Mona Lisa. Czytaj dalej